Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Třinečtí kardiologové implantovali nový druh chlopně pacientce, u níž by jiná metoda nebyla možná - jako první v Evropě

26.2.2024

Zcela nová a převratná léčebná metoda, která zachránila život 76leté Danuši Trojákové ze Zubří. Nazývá se VDyne a jde o zákrok, který je určen k léčbě nedomykavosti trojcípé chlopně v srdci, takzvané závažné trikuspidální regurgitace – stavu kdy se (trojcípá) chlopeň v srdci, která odděluje pravou síň od pravé komory, nedovírá správně, což způsobuje zpětný tok krve. Spočívá v implantaci chlopně VDyne přímo do původní nemocné chlopně pomocí katetru, tedy miniinvazivně.

Paní Danuše přišla do Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí loni v létě pro potíže s dechem a s otoky dolních končetin. Byla i hospitalizována pro srdeční selhání. Nemocné srdce ji limitovalo i při běžných denních činnostech. Léky již nezabíraly a riziko provedení klasické kardiochirurgické operace bylo příliš velké. Lékaři u paní Trojákové zjistili masivní nedomykavost trojcípé chlopně. Vzhledem k přidruženým nemocem, dřívějším kardiochirurgickým operacím a pro vysoký věk byla jakákoli jiná operace nemožnou.

„Zadýchávala jsem se i při chůzi do mírného kopce, a to jsme doma velcí turisté – máme rádi hory. I na Lomničák jsem dříve vyšla. Problémy jsem přikládala  svému věku. Léčila jsem se léta a léky mi pomáhaly do loňského jara. Před operací jsem už musela spát v sedě a ani mojí vnučce jsem nemohla jít na svatbu – nezvládla bych tu cestu,“ říká paní Dana s tím, že strach rozhodně neměla. „Říkala jsem si, že takhle žít nechci. Bylo to špatné. Nejhorší byly večery a noci, nejméně třikrát mě vezla záchranka do nemocnice,“ dodává paní Dana – trojnásobná prababička.

„Zvažovali jsme provedení jiných miniinvazivních metod, jako je zavedení speciální svorky na trojcípou chlopeň, ale nebylo to z anatomických důvodů možné. Proto jsme se rozhodli pro tuto novou metodu léčby. Naštěstí byla anatomie nemocné schůdná pro implantaci nové chlopně. Zákrok trval asi 2 hodiny. Již druhý den nemocná chodila po oddělení a pochvalovala si, že se cítí lépe. Měsíc po implantaci se cítí stále dobře, zvládá veškeré domácí činnosti, chodí na procházky, a to bez jakýchkoli limitujících obtíží. Zákrok měl zásadní vliv na kvalitu jejího života,“ pochvaluje si vedoucí operatér a intervenční kardiolog MUDr. Miroslav Hudec.

Nová chlopeň v srdci paní Danuše je složená z nitinolové kostry (speciální slitina kovu s tvarovou pamětí) a tkáně prasečího perikardu (osrdečníku). Plní funkci jako zdravá chlopeň a  zabraňuje zpětnému toku krve, čímž zlepší celkovou funkci srdce a eliminuje příznaky spojené s trikuspidální regurgitací. Zákrok, který provádí jen několik světových klinik, je zcela výjimečným.

„Jde o zcela novou a převratnou léčebnou metodu. Na trhu doposud není k dispozici chlopeň, kterou by šlo pomocí katetru implantovat do trikuspidální pozice. Zákrok byl proveden v rámci klinické studie a provedli jsme ho jako první v Evropě. Je také minimálně invazivní, což snižuje riziko pro pacienta a zkracuje dobu zotavení,“ říká MUDr. Miroslav Hudec.

Třinečtí kardiologové mají již mnohé zkušenosti s miniinvazivními zákroky na srdci a když byli osloveni, zda by nechtěli vyzkoušet tuto novou metodu, nezaváhali. Vhodné kandidáty museli komplexně vyšetřit a dokumentaci zaslat k posouzení a schválení výrobci. „Celý proces trval několik měsíců. Na samotném zákroku se podílelo několik našich lékařů – tři intervenční kardiologové (MUDr. Miroslav Hudec, MUDr. Jaroslav Januška, Ph.D., MUDr. Jakub Balušík), echokardiografista (MUDr. Miloslav Dorda) a anesteziolog (MUDr. Miroslav Bílka). Samozřejmě také tým sester a techniků,“ dodává MUDr. Hudec.

Před samotnou implantací pak celý tým absolvoval dvoudenní školení a trénink. Přijel za nimi tým specialistů z USA a Německa. Ten pak dohlížel i na implantaci chlopně přímo na operačním sále.

„Přímo tento typ výkonu provádí jen několik kardiocenter na světě. Postup je minimálně invazivní, provádí prostřednictvím katetru vloženého do žíly, což přináší menší riziko pro pacienta, kratší dobu hospitalizace a rychlejší zotavení. Nová chlopeň okamžitě bezvadně funguje. Rozšiřuje nám možnosti léčby a umožňuje léčit širší spektrum pacientů. Nyní jsme schopni nabídnout léčbu i nemocným, kterým jsme dříve nedokázali pomoci,“ vyjmenovává benefity nového zákroku MUDr. Hudec.

Paní Trojáková se postupně dostává do kondice, může chodit na procházky. „Doma to mám ode zdi k druhé zdi jedenáct metrů, tak to trénuji 3x denně,“ říká s úsměvem pacientka. Momentálně ujde v kuse 700 metrů a jejím snem je výlet na Soláň.

Tento typ zákroku trvá okolo dvou hodin a podle vedoucího lékaře, intervenčního kardiologa MUDr. Miroslava Hudce by jej mohlo v budoucnu absolvovat v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí až 20 lidí. Pokud vše dobře půjde, další pacientka by mohla stejný zákrok podstoupit již za pár dní.

 

 

Zpět