Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

V roce 2023 se v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí zavedením revoluční pulsní terapie u fibrilace síní navýšil počet katetrových ablací na rekordních 815 výkonů.

12.1.2024

Přes 800 vyléčených pacientů s poruchou srdečního rytmu pomocí nové metody. Kardiologové v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí jako na jediném pracovišti v Moravskoslezském kraji pomáhají aplikací pulsní energie i pacientům, pro které by dříve ablační léčba nebyla vůbec možná.

Jedním z úspěšně vyléčených pacientů třineckých kardiologů je i 55letý pan Czesław z Havířova, který pracuje jako technik.  Jak v práci, tak v osobním životě je velmi aktivní. Před zákrokem v Třinci-Podlesí vyzkoušel několik léků a opakovaně také elektrickou kardioverzi, vše ale s jen krátkým efektem. „ Arytmie - fibrilace síní mne trápila asi 1,5 roku, projevovala se u mne hlavně zhoršeným dýcháním a menší výkonností,“ říká pan Czesław.

„U pana Czesława jsme ablaci fibrilace síní pulsní léčbou provedli v dubnu 2023, zákrok trval 60 minut a pacient byl propuštěn domů hned následující den. Poslední kontrola v naší ambulanci proběhla v lednu 2024, nemocný se nyní se cítí dobře, trvá normální rytmus, poruchy rytmu se od výkonu nevyskytly, mohli jsme tak vysadit i léky, které dříve na arytmii užíval,“ říká k léčbě MUDr. Jan Chovančík, Ph.D., primář Telemedicínského centra a vedoucí lékař Elektrofyziologie Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

V ČR trpí nejčastější poruchou srdečního rytmu – fibrilací síní asi 500 tisíc lidí. Nejčastějším projevem je pocit nepravidelného srdečního rytmu, zadýchávání, pacient je často více unavený a má nižší výkonnost. „Tuto arytmii můžeme léčit pomocí farmak, tedy tabletkové léčby, která ale má často jen dočasný a omezený efekt a bývá doprovázena zvýšeným rizikem vedlejších účinků. V současné době umíme velkou část nemocných s poruchami srdečního rytmu vyléčit, a to pomocí zákroku, který se jmenuje katetrová  ablace. Je to miniinvazivní zákrok, který se provádí nejčastěji přes tříselné cévy, což je pro nemocného velmi šetrné. Lékař najde a odstraní místo, kde arytmie vzniká nebo kudy probíhá,“ popisuje primář MUDr. Jan Chovančík, Ph.D.

Katetrová ablace fibrilace síní má vysokou úspěšnost a nízké riziko komplikací. Jako jediní v Moravskoslezském kraji kardiologové v Třinci-Podlesí již tuto diagnozu běžně léčí novou, revoluční metodou. „U fibrilace síní se dříve používala nejčastěji tzv. radiofrekvenční ablace, kdy se zdroje arytmie v srdci odstraňovaly pomocí tepelné aplikace. V současné době u fibrilace síní dominuje léčba pomocí tzv. pulsního pole, elektroporace. Jedná se o revoluční metodu, která pracuje na zcela jiném principu, než dosud používané termické metody. Používány jsou velmi krátké, mikro až nanosekundové pulsy s vysokým napětím, které způsobují smrt srdečních buněk zodpovědných za vznik arytmie. Oproti jiným metodám umí tato léčba zákrok výrazně urychlit, a to na méně než polovinu současné délky, tedy na cca 30-60 min, což umožňuje provedení i u starších nebo hůře mobilních nemocných, pro které byly dříve prováděné mnohahodinové zákroky nevhodné,“ vysvětluje  MUDr. Jan Chovančík, Ph.D. primář Telemedicínského centra a vedoucí lékař Elektrofyziologie Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

Zavedením pulsní terapie udržuje Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí pro své pacienty nejvyšší standard léčby fibrilace síní, což oproti předchozím rokům umožnilo významně navýšit počty katetrových ablací (zatímco v roce 2022 bylo provedeno 573 ablací, tak v roce 2023 to bylo rekordních 815 výkonů).

Kromě pravidelného zavádění novinek v kardiologické léčbě disponuje Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí odborným týmem Telemedicínského centra, které se pyšní již mnoha zavedenými novinkami a dlouhodobě aktivně ovlivňuje směřování moderní medicíny v Česku. Už před více než dvěma roky začali jako první v republice využívat 3D tisk při simulaci kardiologických výkonů,  k novinkám patří např. i projekty vzdáleného monitoringu pacientů, které vzhledem k široké spádové oblasti Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí čítající celý Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj, ale výjimkou nejsou ani pacienti z Čech.

Jako absolutní vítěz byla Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí oceněna v kategorii Nejlepší nemocnice 2023 v rámci ankety nezávislého sdružení Health Care Institute (HCI).

 

Zpět