Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Skvělé výsledky z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí: Revoluční metoda většině pacientů pomohla k vyléčení nejčastější arytmie

4.8.2023

Loni v listopadu začali lékaři v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí jako první v Moravskoslezském kraji využívat revoluční léčbu poruch srdečního rytmu tzv. ablaci pomocí pulsního pole. Za půl roku podstoupilo tento výkon více než 200 pacientů. Cílem špičkového kardiologického pracoviště je efektivní metodu nabídnout co největšímu počtu nemocných, kteří trpí nejčastěji se vyskytující arytmií - fibrilací síní.

„S metodou jsme velmi spokojeni,prozrazuje hned na úvod MUDr. Jan Chovančík, Ph.D., vedoucí lékař elektrofyziologie Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí. „Efektivita metody je velmi vysoká, nebyla zaznamenána žádná závažná komplikace. Tím, že je zákrok poměrně krátký, trvá 30 až 60 minut, a velká část proběhne v celkové anestezii, jsou velmi spokojeni i nemocní, kteří ji podstoupili, pokračuje v kladném hodnocení vedoucí lékař.

Jedná se o revoluční léčbu poruch srdečního rytmu, a to především fibrilace síní, která pracuje na zcela jiném principu, než dosud používané termické metody. Používány jsou velmi krátké, mikro až nanosekundové pulsy s vysokým napětím, které zasahují srdeční buňky zodpovědné za vznik arytmie. Nemocnice investovala do kompletního pulsního systému více než 2 miliony korun. „Léčebný zákrok katetrová ablace fibrilace síní vede u velké většiny nemocných k plnému vyléčení nebo alespoň k významné redukci potíží. S příchodem léčby této arytmie pomocí pulsního pole odstraněna čárka ho nyní mohou absolvovat i nemocní, kteří dříve, např. z důvodu délky trvání nebo náročnosti, váhali nebo jim nebyl lékařem nedoporučen,“ konstatuje MUDr. Jan Chovančík, Ph.D.

Od listopadu vyšetření absolvovalo již více než 200 pacientů, přitom s takovým počtem se v nemocnici v Podlesí původně počítalo za celý rok. „Velmi rádi bychom ablaci pomocí pulsního pole nabídli co největšímu počtu nemocných, kteří trpí nejčastěji se vyskytující arytmií, tedy fibrilací síní, říká vedoucí lékař s tím, že pokud by měl někdo o zákrok nebo o další informace zájem, ať už se jedná o pacienta Nemocnice AGELTřinec-Podlesí nebo jiného zdravotnického zařízení, může využít e-mailový kontakt: fibrilacesini@npo.agel.cz

 

Zpět