Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Nová magnetická rezonance v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí: vyšší kvalita a rozšířené možnosti vyšetření

16.6.2023

Špičková magnetická rezonance v hodnotě 33 milionů korun slouží nově pacientům Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí. Zdravotnické zařízení po 11 letech provozu obměnilo toto přístrojové vybavení, které je vybaveno kromě jiného také hardwarem a softwarem umožňujícím provádět jak vyšetření srdce, tak i vyšetření periferního cévního systému v plně požadovaném rozsahu komplexního kardiovaskulárního centra Ministerstva zdravotnictví ČR, mezi která se třinecká nemocnice v Podlesí řadí. Pořízení nové magnetické rezonance bylo spolufinancováno Evropskou unií v rámci Integrovaného operačního programu – REACT EU, VÝZVA 99.

Magnetická rezonance typu MAGNETOM Sola nabídne ve srovnání s dosud používaným modelem opět vyšší kvalitu všech typů poskytovaných vyšetření. Byť je naše nemocnice součástí sítě komplexních kardiovaskulárních center MZ ČR a disponuje také špičkovými oddělení Intervenční radiologie a Cévní chirurgie, tvoří většinu produkce magnetické rezonance standardní vyšetření, tedy neurologická vyšetření a vyšetření muskuloskeletálního systému. Pro představu se jedná o zhruba 75 % z naší celkové produkce. Zbytek pak tvoří vyšetření srdce. Vzhledem k tomu, že většina radiodiagnostických pracovišť MRI srdce vůbec neposkytuje, je i tento počet ve srovnání s jinými nemocnicemi vysoký, dokonce jeden z nejvyšších v České republice, ibližuje primář Oddělení intervenční radiologie Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí MUDr. Marian Wierzgoń.

Vyšetřením srdce pomocí magnetické rezonance je v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí věnována polovina pracovního týdne, tedy zdaleka nejvíc ve srovnání s okolními pracovišti. Většinou se jedná o plánovaná vyšetření, ambulantní pacienti tvoří zhruba dvě třetiny. „Magnetická rezonance srdce patří navíc k časově náročnějším vyšetřením, vyžaduje úzkou spolupráci mezi pacientem a personálem. Pro potřeby kardiovaskulárního centra se provádějí nejen vyšetření ambulantní, tedy dlouhodobě plánovaná, ale i vyšetření v průběhu hospitalizace, která poskytují klinikům cenné údaje pro správnou diagnostiku náhle vzniklých srdečních onemocnění, sdělil kardiolog MUDr. Martin Pleva, Ph.D. s tím, že samotné vyšetření trvá přibližně 45 minut, a ve většině případů je nutno aplikovat do žíly speciální kontrastní látku. 

ROZŠÍŘENÍ DIAGNOSTICKÝCH MOŽNOSTÍ

Do budoucna by třinečtí lékaři chtěli přístroj využít také v rámci nových diagnostických možností, kdy v kooperaci se speciálním urologickým softwarem bude možné provádět tzv. cílené biopsie prostaty. Aktuálně vybíráme vhodný software, doplnil primář MUDr. Marian Wierzgoń a dále prozradil, že jeho tým začal v těchto dnech na magnetické rezonanci testovat software s umělou inteligencí. Tento typ softwaru, který je zapůjčený firmou Siemens, se používá u některých typů vyšetření za účelem zkrácení délky vyšetření bez ztráty kvality zobrazení. „Naše první zkušenosti tento fakt potvrzují, vyšetření jsou kratší o zhruba polovinu, lze je provést místo původní půlhodiny za 15 minut, obrázky jsou vysoce kvalitní. Podle našich informací se jedná se o unikátní testování, kdy žádné z okolních pracovišť magnetické rezonance tento software nemá,upřesnil MUDr. Marian Wierzgoń.

Oddělení intervenční radiologie Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí poskytuje služby lůžkovým oddělením nemocnice, jejím ambulancím, praktickým lékařům z okolí a lůžkovým oddělením, odborným ambulancím a praktickým lékařům z celého regionu. V roce 2022 bylo na oddělení magnetické rezonance vyšetřeno 3400 pacientů, což odpovídá počtu přibližně 5300 vyšetření.

 

Zpět