Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Ve dvou se to lépe táhne nejen na Valentýna, ale i na životní cestě ke zdraví

10.2.2023

Ačkoliv introverti mohou oponovat, existuje řada lidských činností, životních situací i okolností, ve kterých jednoznačně platí, že „ve dvou se to lépe táhne“. Jedním z ukázkových příkladů je i dlouhodobá péče o naše zdraví a udržování zdravého životního stylu, které je prokazatelně jednodušší, pokud se obklopíme lidmi se stejným nastavením mysli a zájmem například o pohyb či zdravou stravu.

„Zdravý životní styl zahrnuje zdravou stravu, dostatek tekutin, pohyb, ale také kvalitní spánek a psychickou pohodu. Je proto více než jasné, že přístup partnera či partnerky k těmto otázkám významně ovlivní každého jedince. Je totiž přirozeně komplikovanější stravovat se zdravě, když váš partner nakupuje nebo vaří stravu, která optimální není. Také je složitější motivovat se k pohybu, když partner vybízí ke sledování televize, a je téměř nemožné zachovat si psychickou pohodu, když v domácnosti pohoda nepanuje,“ popisuje Jana Sikorová, nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

Větší šanci na udržení zdravého životního stylu proto statisticky mají ti, kteří se obklopují stejně smýšlejícími lidmi jak doma, tak třeba i v práci nebo v komunitě pro volnočasové aktivity. V interakci s dalšími lidmi totiž daleko lépe funguje motivace i inspirace.

Základem pro zdravé tělo i mysl je pak vyvážená strava s dostatkem všech živin, tedy bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, vitamínů a minerálních látek, a zároveň strava pravidelná. V takovém případě jídlo v těle nevyvolává výkyvy vedoucí k přejídání nebo nadměrnému ukládání tuku. Nutnou podmínkou je ovšem také dostatek tekutin. Pro optimální váhu, ale i zdraví kardiovaskulárního systému a dalších orgánů je pak stěžejní i pohyb – ideálně pravidelný a nijak extrémní. Mohou to být romantické procházky ve dvou, běh, tenis, plavání, ale třeba i turistické výlety, při kterých lze propojit pohyb s příjemně stráveným časem ve dvou.

Stejně důležitý jako pohyb a strava je ale i dostatek regenerace a spánku. „Na zdravý spánek v dnešní uspěchané době zapomínáme stále častěji. Při současném tlaku na výkony chce málokdo prospat třetinu dne, nebo dokonce ještě více. Právě spánek je ale základem tělesné regenerace, hlavně nervového systému a mozku, podílí se na trávení a úpravě hladin hormonů v těle. Při jeho nedostatku dochází k narušení psychické pohody, soustředění i koncentrace, a také výkyvům v hladinách hormonů, které ovlivňují pocit nasycení, takže může docházet k nutkání k přejídání,“ varuje nutriční terapeutka

Zpět