Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí jako první v kraji nabízí pacientům se srdeční arytmií moderní léčbu katetrovou ablací pulsním polem

8.12.2022

Jako první pracoviště v Moravskoslezském kraji zařazuje Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí do portfolia nabízených výkonů také ablaci pomocí pulsního pole. Jedná se o revoluční léčbu poruch srdečního rytmu, a to především fibrilace síní, která pracuje na zcela jiném principu, než dosud používané termické metody. Používány jsou velmi krátké, mikro až nanosekundové pulsy s vysokým napětím, které způsobují smrt srdečních buněk zodpovědných za vznik arytmie. Nemocnice investovala do kompletního pulsního systému téměř 2 miliony korun.

„Při výkonu používáme jak speciální katetr (firemní název „Farawave“), tak zdroj pulsní energie („Farastar“), celý kompletní pulsní systém se jmenuje“ Farapulse“, jehož pořizovací cena jsou necelé 2 miliony korun. Oproti jiným metodám umí tato léčba zákrok výrazně urychlit, a to asi na polovinu současné délky. Působení na srdeční buňky je cílenější a rovnoměrnější, účinnost je tedy vyšší a je menší pravděpodobnost opakovaných zákroků. Pulsní léčba nepůsobí na jiné tkáně v okolí, jako jsou např. brániční nerv a jícen, nehrozí tak jejich poškození a zvyšuje se bezpečnost zákroku. Všechny tyto vlastnosti jsou pro pacienta jednoznačně obrovským benefitem,“ přibližuje MUDr. Jan Chovančík, Ph.D., vedoucí lékař elektrofyziologie Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

První pacienti začali být v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí léčení touto metodu na konci listopadu letošního roku a postupně bude nabízena všem vhodným pacientům.

„Ročně by mohlo ablaci pulsním polem na našem pracovišti podstoupit okolo 150 až 200 pacientů,“ odhaduje MUDr. Chovančík s tím, že by se tento výkon mohl postupně zařadit mezi ostatní ambulantně prováděné metody.

Zpět