Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Světový den srdce připomíná, proč je důležitá dobrá kondice srdce

26.9.2022

29. září bude i v letošním roce patřit oslavám Světového dne srdce – mezinárodního svátku, který je věnovaný jednomu z nejdůležitějších orgánů v našem těle. Srdce zajišťuje oběh krve a tím i přenos živin napříč orgány. Pro chod organismu je tedy zcela nezbytné. A bohužel je to právě srdce, jehož selhání způsobuje největší počet úmrtí. Kardiovaskulární obtíže jsou příčinou konkrétně více než 35 procent všech úmrtí. V řadě případů lze přitom kardiovaskulárním obtížím předcházet, a to i jednoduše pomocí zdravého životního stylu či včasné léčby.

„Zdravé srdce je základem dobré tělesné kondice, a je proto rozhodně na místě věnovat mu patřičnou pozornost a péči. Základem by měla být eliminace kouření, pravidelná fyzická aktivita, přiměřená tělesná hmotnost i krevní tlak, a v neposlední řadě i psychická pohoda,“ radí MUDr. Libor Škňouřil, Ph.D., primář kardiologického oddělení Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

I při dodržování zdravého životního stylu je pak vhodné pravidelně docházet na preventivní prohlídky. „Pokud člověk nemá žádné zdravotní obtíže, stačí přijít na prohlídku jednou za 5 let, respektive po 60. roku věku jednou za 2 roky. Pokud se ale dostavuje dušnost, bolesti na hrudi, bušení srdce nebo pocity příliš rychlé či pomalé srdeční akce, je na místě navštívit lékaře ihned,“ doporučuje MUDr. Jindřich Černý, vedoucí lékař pro koronární intervence Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

Mezi nejčastější srdeční obtíže patří arytmie či zúžení tepen. Tyto obtíže lze obvykle řešit operativně i v rámci jednodenní léčby, kterou nabízí Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí od loňského roku také v Ostravě. „Mezi nejčastější zákroky na našem pracovišti patřily diagnostické koronarografie, pomocí kterých sledujeme stav tepen. Těch jsme v Ostravě za uplynulý rok provedli 321. Z tohoto počtu pak byla u 130 pacientů provedena koronární intervence,“ prozrazuje MUDr. Černý s tím, že nové pracoviště v Ostravě oceňují nejvíce pacienti z lokalit, kde je horší dostupnost specializované kardiologické péče – například z Hlučínska. Ti mohou v Ostravě-Vítkovicích navíc absolvovat i základní arytmologické intervence či diagnostiku chlopenních vad.

Specializovanou péči kardiologa je vhodné vyhledat zejména při bolesti na hrudi, ať už se jedná o pálení, svírání, pocit tísně nebo tlaku. Tento pocit pacienti často popisují slovy „jako by mi na hrudníku ležel kámen“. Někdy jsou tyto symptomy doprovázené vystřelováním mezi lopatky, do levé horní končetiny nebo zubů. Dále je pak častá dušnost, bušení srdce, ztráta vědomí, slabost, nevýkonnost či oboustranné otoky nohou. V případě náhle vzniklých obtíží je důležité ihned volat linku 155 nebo 112.

Zpět