Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Lékařka radí, kdy po covidu znovu začít se sportem

13.1.2022

Pandemie onemocnění covid-19 již zasáhla velkou část české populace. Drtivá většina lidí se přitom po prodělání nemoci naštěstí mohla vrátit znovu do běžného života, a to včetně sportovních aktivit. Ty však není vhodné začít provozovat příliš brzy, aby naopak dobře míněná aktivita tělu neuškodila.

Vhodný čas na znovuobnovení sportovních aktivit záleží především na tom, jaký průběh onemocnění mělo, případně kdy zcela odezněly příznaky. „Po prodělané covidové infekci je možné začít opět pomalu sportovat po 7 dnech, pokud byl sportovec zcela bez symptomů. Pokud člověk nějaké symptomy měl, pak není vhodné začínat dříve, než po 10 dnech od prvních symptomů. Zároveň je nutné, aby byl člověk minimálně týden bez jakýchkoliv symptomů,“ doporučuje MUDr. Darina Krausová, lékařka kardiologického oddělení Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

U osob které měly vážnější komplikace v průběhu onemocnění koronavirem je pak vhodné se sportem vyčkat ještě déle. „Například pokud byl během covidové infekce u pacienta potvrzen zánět srdečního svalu (myokarditida), pak musí mít daný člověk od sportu absenci 3 až 6 měsíců a znovu může začít opět se sportem až ve chvíli, kdy nemá symptomy, má fyziologickou hladinu troponinu, normální hladinu biomarkerů zánětu, má normální echokardiogram či magnetickou rezonanci s absencí pokračujícího zánětu nebo myokardiální fibrózy, a absenci komorových arytmií,“ vyjmenovává MUDr. Krausová s tím, že celkově lidé, kteří mají kardiologické diagnózy, by po prodělání covidu neměli začínat se sportovní aktivitou dříve, než absolvují kontrolní vyšetření EKG, echokardiografické vyšetření, laboratorní stanovení hladiny troponinu či eventuálně magnetickou rezonanci.

Typ sportu přitom lidé měnit nemusí a i po prodělání covidu mohou pokračovat v tom, který provozovali dříve. Důležité je ale samozřejmě začínat v prvních dnech raději v pozvolnějším tempu. „Po covidu trpí lidé zejména sníženou fyzickou výkonnosti, častokrát si stěžují na zvýšenou únavu a občas i na progresi námahové dušnosti. S tím je potřeba počítat a tělo extrémně nepřetěžovat. Z vlastních zkušeností mám vypozorováno, že k úpravě do klinického stavu před covidem se nemocní dostávají do 2 až 3 měsíců po prodělané infekci,“ říká MUDr. Krausová s tím, že snazší a rychlejší návrat do původní formy je obvyklý u mladých sportovců, zatímco u starších trvá tradičně dél

Zpět