Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Lékařka z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí radí: Běh prospívá imunitě, kondici i kardiovaskulárnímu systému

2.12.2021

Pohyb je nedílnou součástí zdravého životního stylu a běh patří mezi jedny z jeho nejlepších forem. Nepotřebujete k němu žádné speciální vybavení, můžete je provozovat kdykoliv a kdekoliv, a přitom vám pomůže zlepšit zdraví maximálně komplexně. Nutné je jen nepřehánět začátky a v aktuálním chladnějším období dbát na vhodné oblečení. Vyhýbat se mu přitom nemusí ani lidé s kardiologickými obtížemi či nadváhou.

„Pozitiva běhání jsou nesmírně široká. Od zvýšení kondice, zvýšení obranyschopnosti organizmu, zvýšení celkové imunity, přes prevenci kardiovaskulárních příhod včetně prevence vzniku obezity, prevenci osteoporózy, prevenci vzniku depresí či demence, až třeba po prevenci sexuálních dysfunkcí,“ vyjmenovává MUDr. Darina Krausová, lékařka kardiologického oddělení Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí, která se běhu sama velice aktivně věnuje.

Běh přitom lékařka doporučuje úplně všem. Pouze u těch, kteří nikdy neběhali, nebo mají nadváhu či obezitu, je nutné začínat pomalu a s rozmyslem, aby nedošlo ke zraněním či zdravotním obtížím způsobeným přílišnou zátěží. Pro začátky je proto vhodné střídat běh s chůzí a postupně běžecké úseky prodlužovat na úkor těch chodeckých.

K redukci hmotnosti je vhodný jogging v délce trvání minimálně 35 minut, kdy v průběhu běhu je člověk schopen povídat si bez zadýchání. Sprinty jsou zase vhodné pro zlepšení rychlosti a i výkonnosti.

„Osobně mám ráda běh pro jeho komplexnost. Vnímám ho jako ideální sport pro udržení dobré fyzické i mentální kondice a dobrý a vhodný doplněk pro další sporty. Navíc se mi líbí i to, že za krátký čas se dá udělat „spousta muziky“, takže i když mám málo času nebo jsem na cestách, na běhání se prostor vždy najde. Běhání se věnuji prakticky denně. Neběhám jenom tehdy, když mám službu v nemocnici,“ prozrazuje MUDr. Krausová, která kromě vlastního tréninku běhá i v rámci volnočasových aktivit s dětmi pod hlavičkou nově vzniklého novojičínského atletického klubu a vede i kondiční přípravu plavců a cyklistů.

V aktuálním chladném počasí přitom lékařka apeluje zejména na správné oblečení. „Lepší variantou je, když nám je na začátku běhu lehce chladno. Po krátké chvilce se organizmus zahřeje a nám už nebývá zima, zároveň se ale ani příliš nepřehříváme. Velmi důležité je ale se po skončení běhu co nejrychleji převléct do suchého a teplého oblečení a nezůstat v oblečení zpoceném,“ radí lékařka s tím, že další důležitou součástí je i pitný režim, který je v zimě potřeba dodržovat důsledněji, neboť pocitově v chladném počasí cítíme žízeň daleko méně.

Běhat přitom mohou podle lékařky například i lidé s kardiovaskulárními onemocněními. Důležité ale je, aby dbali pokynů lékařů. „Pokud má člověk kardiologické potíže, měl by se nejdříve nechat důkladně vyšetřit lékařem, ať už kardiologem, internistou či tělovýchovným lékařem, který pak indikuje v případě potřeby například vyšetření sportovním kardiologem. Tyto vyšetření pak určí další postup, určí se i míra intenzity vykonávaní daného sportu, nastaví se optimální tepová frekvence a délka trvání aktivity,“ prozrazuje lékařka s tím, že tyto služby nabízí například i Centrum sportovní kardiologie Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí, do kterého je možné se přihlašovat na adrese csk.nemocnicepodlesi.agel.cz.

Zdraví lidé by pak měli vhodný typ a intenzitu běhu volit podle lékařky hlavně pocitově. „Nejlepší je běh, který nám přináší radost a posouvá naše hranice - mentální i fyzické. Sami nejlépe na svém těle poznáme, kdy můžeme ještě přidat, nebo běh prodloužit, a naopak kdy naše tělo potřebuje více regenerovat,“ uzavírá lékařka.

Zpět