Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Lékař z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí radí: Pivo si poradí s plejádou zdravotních obtíží

18.10.2021

Každý Čech v průměru vypije přes 135 litrů piva ročně, což z nás dělá největší konzumenty chmelového nápoje na světě. Při střídmé konzumaci to však může pro naše zdraví znamenat spíše výhodu. Pivo má totiž díky svému specifickému složení pozitivní vliv na trávení, krevní tlak, cévní soustavu, zuby, kosti, pleť i psychickou pohodu.

„U jakéhokoliv alkoholického nápoje je základem jednoznačně střídmá konzumace, což v případě piva znamená maximálně půl litru až litr denně u mužů a 0,6 litru denně u žen. V takovémto množství má pivo pozitivní vliv především na kardiovaskulární systém, vylučovací i trávící systém,“ říká MUDr. Petr Matloch, lékař Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí, který se sám vaření piva věnuje ve svém volném čase.

Střídmá konzumace piva konkrétně snižuje míru aterosklerózy, neboli kornatění tepen, s čímž souvisí i nižší riziko ischemické choroby srdeční či cévní mozkové příhody. Pivo je také močopudné a zvyšuje vylučování žluči, což eliminuje tvorbu močových a žlučových kamenů.

Ne každé pivo je však tělu stejně prospěšné. „Kvalita piva se odvíjí od kvality surovin a především vody. Ideální je pitná studniční voda, naopak nehodí se chlórovaná voda. Kvalitní pivo pak obsahuje množství vitamínů, hlavě ze skupiny B, minerály draslík, sodík, hořčík, vápník či chloridy, a také rostlinné polyfenoly, které mají antioxidační účinky,“ vyjmenovává MUDr. Matloch, který má sám zkušenosti s vařením pivních ležáků, svrchně kvašeného piva, ale třeba i piva zázvorového nebo pšeničného.

„Vaření piva se věnuji krátce, teprve rok a půl. Dopomohla mi k tomu trochu i doba, v covidovém lockdownu jsem si nastudoval knihu, kterou mi daroval kamarád, který se vaření piva také věnuje. Nakoupil jsem si potřebné náčiní a dal se do vaření. Baví mě na tom hlavně ta svoboda, že si můžu uvařit zrovna to, na co mám chuť, a taky můžu experimentovat,“ uzavírá MUDr. Matloch s tím, že konzumace piva také zlepšuje psychickou pohodu, zdokonaluje mozkovou činnost a pozitivně působí i na pleť, což ocení zejména ženy.

Zpět