Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Světový den srdce připomene důležitost péče o zdraví srdce. Pandemie přinesla pokles vyšetření a specialisté z Podlesí nyní registrují nárůst akutních operací

27.9.2021

Ve středu 29. září si letos opět připomeneme Světový den srdce – mezinárodní svátek věnovaný jednomu z nejdůležitějších orgánů v našem těle. Zároveň je to i orgán, jehož selhání způsobuje největší počet úmrtí. Kardiovaskulární obtíže způsobují konkrétně více než 35 procent všech úmrtí. V řadě případů lze přitom kardiovaskulárním obtížím předcházet pomocí zdravého životního stylu či včasné léčby.

„Zdravé srdce je základem dobré tělesné kondice, a je proto rozhodně na místě věnovat mu patřičnou pozornost a péči. Základem by měla být eliminace kouření, fyzická aktivita, přiměřená tělesná hmotnost i krevní tlak a psychická pohoda,“ radí MUDr. Libor Škňouřil, Ph.D., primář kardiologického oddělení Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

Jsou ale samozřejmě situace, kdy ani zdravý životní styl nepomůže, a je pro zdraví srdce potřebný zásah zdravotníků. V uplynulých měsících v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí zaznamenali menší počet zákroků a vyšetření srdce, nikoliv však kvůli tomu, že by v populaci kardiovaskulární obtíže ustupovaly.

„I v letošním roce jsme se museli přizpůsobit dále probíhající pandemické vlně, která s sebou nesla přechodné zastavení nespěchajících zákroků, stejně jako omezení osobního kontaktu mezi pacientem a zdravotníkem s rozmachem užívání elektronické preskripce léků a telefonických konzultací zdravotního stavu. Za první tři měsíce roku 2021 jsme proto provedli zhruba tisíc koronarografií oproti 1700 vyšetření za stejné období roku 2019,“ prozrazuje primář Škňouřil s tím, že pokles evidují zdravotníci Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí i v případě perkutánních koronárních intervencí či nechirurgických korekcí srdečních vad, kde ale rozdíl v počtu již není tolik výrazný. Důvodem je fakt, že většinu srdečních zákroků nelze dlouhodobě odkládat a některé dokonce nelze odložit vůbec.

V době pandemie ale naopak vzrostl počet akutních operací. „Pacienti zřejmě ze strachu před infekcí covid-19 opakovaně odkládají vyhledání lékařského ošetření. Bohužel, právě v kardiologii hraje čas nesmírnou roli a pozdní diagnostika akutního onemocnění může znamenat prakticky nezvratné poškození srdce, včetně rizika úmrtí,“ varuje MUDr. Škňouřil s tím, že nyní již v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí provádějí veškeré zákroky, včetně těch odkladných. Světový den srdce je tak letos ideálně načasovanou výzvou všem, aby nepodceňovali své obtíže a v případě podezření na srdeční chorobu neváhali s návštěvou lékaře.

Mezi nejčastější příznaky onemocnění srdce patří bolesti na hrudi, ať už se jedná o pálení, svírání, pocit tísně nebo tlaku. Tento pocit pacienti často popisují slovy „jako by mi na hrudníku ležel kámen“. Někdy jsou tyto symptomy doprovázené vystřelováním mezi lopatky, do levé horní končetiny nebo zubů. Dále je pak častá dušnost, bušení srdce, ztráta vědomí, slabost, nevýkonnost či oboustranné otoky nohou. V případě náhle vzniklých obtíží je důležité ihned volat linku 155 nebo 112.

Zpět