Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Složitou operaci atypického srdce zvládli lékaři Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí hravě díky virtuální realitě

16.9.2021

Lékaři a zdravotníci Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí dlouhodobě akcentují využití moderních technologií v medicíně, aktuálně ale posunuli své možnosti dále, než je zvykem napříč kontinenty. Při řešení zdravotních obtíží pacientky s atypickým srdcem se rozhodli vyzkoušet pro plánování operace technologii virtuální reality, kterou zatím lékaři při operacích srdce nikdy nevyužívali. Výsledek byl přímo ohromující.

Podnětem pro využití virtuální reality byl zdravotníkům případ slečny Ivany, mladé pacientky, která se narodila s vrozenou srdeční vadou a srdcem ve zcela atypickém tvaru. Kvůli tomu nebylo možné naplánovat léčebné procedury ani za pomoci 3D technologie, se kterou mají jinak zdejší zdravotníci skvělé zkušenosti a dosahují mimořádných výsledků.

Zdravotníci Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí se ale nenechali zastavit. MUDr. Otakar Jiravský, arytmolog a člen 3D Printteamu Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí, se svěřil s podrobnostmi komplikovaného případu svému synovi, studentovi gymnázia Filipovi Jiravskému, který stál i u zrodu 3D Printteamu. Ten obratem navrhl nové přelomové řešení: využití virtuální reality namísto „obyčejného“ 3D modelu.

„Virtuální realita umožňuje nejen reálně vykreslit atypické srdce, ale také si nesčetněkrát zkoušet a opakovat zákrok, prozkoumat nanečisto rozličné varianty a bez zábran vidět jakoukoliv lokalitu z jakéhokoliv úhlu, v jakékoliv velikosti. To je něco, co žádná jiná technologie neumožňuje. Z České republiky nemáme další informace o využití virtuální reality v rámci předoperačních příprav kardiologických zákroků,“ říká MUDr. Otakar Jiravský, lékař kardiologického oddělení Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí. 

Do zkoumání možností a způsobu využití virtuální reality při řešení tohoto komplikovaného případu se postupně dal celý tým Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí. Biomedicínský inženýr Jan Hečko připravil z počítačové tomografie 3D model Ivanina srdce, MUDr. Slávek Januška plánoval léčbu, MUDr. Miroslav Hudec provedl pro plánování rozsáhlou rešerši literatury a MUDr. Jiravský nakonec s MUDr. Janem Chovančíkem precizovali implantační přístup k nejlepšímu možnému výsledku.

Ivanino srdce mělo dvě zásadní potíže, a to poruchu vedení elektrického signálu mezi síněmi a komorami srdce a problém s nedovíráním chlopně mezi síní a komorou. Lékařský zákrok byl přitom nezbytný. Obtíže totiž již výrazným způsobem zhoršovaly zdraví pacientky. Díky virtuální realitě bylo naštěstí možné i takto atypické srdce vykreslit, dle potřeb otáčet, zvětšovat i měřit, aby tak nakonec MUDr. Slávek Januška, lékař kardiologického oddělení Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí, naplánoval způsob opravy chlopně a přímo na míru vybral netypickou přístupovou cestu, která ale přinesla možnost lepšího zavedení operačního instrumentária.

Za pomoci virtuální reality pak provedli zdravotníci Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí u slečny Ivany první plánovaný zákrok. Konkrétně šlo i implantaci kardiostimulátoru, kterou provedl MUDr. Otakar Jiravský na základně precizně připraveného postupu. „Šlo to jako po másle,“ řekl po 20 minutách kratičkého výkonu. „Jako bych se procházel po cestě, kterou znám od narození,“ dodal. Naplánování výkonu ve virtuální realitě totiž natrénovalo mozek operatéra tak, že vlastně dělal známý výkon, na známém srdci, dlouho nacvičeným způsobem – přestože šlo o srdce zcela atypické. Díky absolutně

hladkému průběhu zákroku pak mohla pacientka dokonce ještě ten den odejít z nemocnice domů. A co více, zákrok byl natolik úspěšný, že se stav pacientky zlepšil do takové míry, že již nebylo nutné realizovat další léčebné zákroky, se kterými původně zdravotníci počítali.

Využití virtuální reality při plánování atypických srdečních operací nadchlo zdravotníky i odbornou veřejnost a tým Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí pro tuto činnost již získal i dva granty od Vzdělávacího a výzkumného institutu AGEL. V nemocnici pak chtějí virtuální realitu využívat i při léčbě pacientů s dalšími diagnózami a obtížemi a získané zkušenosti samozřejmě chtějí zdravotníci předávat i kolegům mimo vlastní nemocnici. Pro ty mimo jiné vyvíjejí i aplikaci Medical Holodeck, která umožňuje moderní způsob prohlížení dat a moderní plánování operačních výkonů pomocí virtuální reality.

„Plánování složité operace ve virtuální realitě dává lékaři možnost snít. Snít o nejlepším možném výsledku operace. Snít o rychlém a nekomplikovaném provedení těch nejsložitějších výkonů. Snít o co nejlepší budoucnosti našich pacientů. Jsem rád, že mohu vidět tyto sny proměňovat se v realitu,“ uzavřel MUDr. Jiravský.

Zpět