Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Uspořádáním historicky prvního kurzu o 3D tisku v kardiologii si odborníci z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí připsali světové prvenství

13.9.2021

Jak využít nejmodernější technologie efektivně do oblasti medicíny, konkrétně kardiologie? Na tuto otázku již delší dobu hledají odpovědi specialisté z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí a daří se jim to skvěle. A to tak, že nyní ve spolupráci s kolegy z Fakultní nemocnice Brno uspořádali (9. a 10. září) přímo v indrustriálních prostorách české technologické firmy Prusa Research ve světě první kurz 3D tisku v kardiologii

„Mimořádně intenzivně strávený čas kurzu byl naplněn přínosnými přednáškami, mezi jinými o druzích 3D tiskáren, tiskových materiálech, tipech a tricích k co nejlepší kvalitě tisku, ale hlavní linii programu tvořily workshopy – jak připravit věrné modely částí pacientova srdce,” prozradil za hlavní organizátory MUDr. Otakar Jiravský z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí, který průlomové využití 3D technologie představil se svými kolegy z PrintTeamu z Podlesí již na podzim loňského roku. „Střídaly se časy tichého soustředění se skloněnou hlavou k notebookům a softwarům, s časy vyplněnými plodnou diskuzí a vytváření sítě kamarádů a budoucích spolupracovníků v připravovaných projektech,” řekl dále.

Pražského kurzu se zúčastnili lékaři a inženýři z celé republiky - z Prahy, Brna, Českých Budějovic, Karlových Varů, Olomouce a Třince. „A to nejenom z kardiocenter, ale i z univerzit a vědeckých pracovišť,” zdůrazňuje kardiolog s tím, že hlavními organizátory byla právě Nemocnice Agel Třinec-Podlesí a Fakultní nemocnice Brno. Na spolupořadatelství se podílely i pracovní skupiny Kardiotech České kardiologické společnosti a hostitelská firma Prusa Research.

Jak sdělil lékař Otakar Jiravský ve svém vystoupení na samém začátku kurzu, 3D tisk kardiocentru přináší celou řadu benefitů, od zvýšení kvality a individualizace péče, přes zvýšení renomé pracoviště. Tím nejdůležitějším je ale podle něho vytvoření kreativního podhoubí pro motivaci tvůrčích zaměstnanců a start nových projektů. Přednosta kardiocentra Fakultní Nemocnice Brno Bohunice doc. Petr Kala, Ph.D. vyzdvihl klíčový moment vyplývající z 3D tisku, a tím je individualizace péče šitá pacientovi přímo na míru. „Poslední myšlenkou prolínající se celým kurzem byl fakt, který při zahájení zmínil zakladatel a spolumajitel firmy Prusa Research, Josef Průša. Tou myšlenkou je sdílení a otevřenost,” dodává MUDr. Otakar Jiravský.

Kardiologové z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí začali jako první v České republice rutinně využívat k práci technologii 3D tisku. Na precizních modelech si mohou předem vyzkoušet, jaký typ a velikost okluderu je vhodný pro proceduru zvanou katetrizační uzávěr ouška. Díky tomu je tento zákrok pro pacienta bezpečnější a efektivnější. Nový postup třineckého 3D PrintTeamu zároveň šetří operační náklady.

Zpět