Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Kardiaci mohou v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí využít nové speciální rehabilitace na míru

7.9.2021

Pacienti, kteří trpí kardiologickými obtížemi, mohou v Nemocnici AGEL Podlesí nově využít speciální rehabilitaci na míru. Určena je především pacientům po infarktu či kardiologických operacích, ale i lidem se srdečním selháním nebo arytmií, u kterých cíleně pomáhá zlepšovat kondici.

„Nově nabízená kardiorehabilitace je odborně řízený program pomáhající pacientům zotavit se například po infarktu, po perkutánní koronární intervenci (PCI) nebo po kardiochirurgických operacích, a je také důležitou součástí léčby srdečního selhání lehčího až středně těžkého stupně, nebo také srdeční arytmie,“ vyjmenovává MUDr. Barbora Ryšková, primářka rehabilitačního oddělení Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí, s tím, že využít této novinky mohou nejen pacienti kardiologických ambulancí Nemocnice AGEL, ale i zájemci z jiných pracovišť.

Kardiorehabilitace zahrnuje především ambulantně řízený trénink, součástí programu jsou ale i konzultace a poradenské služby, díky kterým se pacienti dozví o možnostech zvýšení své fyzické kondice a dlouhodobého zlepšení celkového zdraví. Cvičení probíhá v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí, v prostorách rehabilitačního oddělení nebo za pěkného počasí i v okolí nemocnice.

„Program trvá asi 3 měsíce. Ze začátku individuálně s fyzioterapeutem upravujeme dýchání, chybné pohybové stereotypy spojené s bolestmi kloubů a páteře. Další měsíce se cvičí ve skupině s cílem zvýšení kondice pacienta a tím redukce příznaků spojených s onemocněním srdce, jako například vysoký krevní tlak, tachykardie, dušnost, kašel, otoky končetin, nevýkonnost. V okolí nemocnice využíváme lesní stezky k nácviku nordic walking chůze, což je typ chůze s hůlkami. V prostorách tělocvičen pak provádíme kruhový trénink na rotopedech, eliptickém trenažéru, veslici, posilovacích strojích či v bazénu. Každá cvičební jednotka má přitom fázi zahřívací, vlastní cvičení a relaxační fázi,“ popisuje celý proces MUDr. Ryšková.

Doporučení k absolvování této rehabilitace dává vždy kardiolog a cvičení po celou dobu probíhá pod odborným dohledem s maximálním důrazem na bezpečnost a nepřetěžování pacienta. „Před zahájením samotného cvičení se pacient testuje pomocí ergometrického vyšetření, ECHO vyšetření i dalších vyšetření s cílem stanovit bezpečné parametry zátěže,“ uklidňuje MUDr. Ryšková.

Rehabilitaci v podobném stylu nabízela Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí již v letech 2016-2017 v rámci projektu „Pohybem proti arytmii“, kdy rehabilitaci absolvovali pacienti s fibrilací síní, a to s velmi dobrým výsledkem. „Z předchozích let máme velmi dobrou zpětnou vazbu. Pacienti se cítili celkově lépe, měli radost z pohybu a nebáli se rychlejší chůze či jiných pohybových aktivit, na které byli zvyklí, než začali mít kardiální potíže,“ hodnotí MUDr. Ryšková s tím, že hlavním benefitem rehabilitace je schopnost pacientů stanovit si bezpečnou zátěž i získat návyk na pravidelné a správné cvičení, což jsou hlavní předpoklady udržení dobré fyzické kondice u pacientů kardiaků. 

Zpět