Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

ECMO tým Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí zachraňuje životy také nemocným s covid-19

13.1.2021

Po více než čtyřiceti dnech lékaři z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí úspěšně odpojili pacienta od přístrojů zajišťující mimotělní okysličování krve tzv. ECMO. Muži v důsledku Covid-19 zcela selhaly plíce. A nebyl jediný. Třinecká nemocnice funguje v této specializované intenzivní péči jako referenční pracoviště pro široký okruh zdravotnických zařízení a na podzim zdejší špičkoví odborníci převzali do péče i covid-pacienta z jižní Moravy.

Sílu koronavirové epidemie dokládají data z třinecké nemocnice, kde během podzimu museli lékaři poskytnout metodu ECMO (Extrakorporální membránová oxygenace) čtyřem pacientům s covid-19 v kritickém stavu. Během první jarní vlny nikomu. „Na našem pracovišti jsme tuto intenzivní péči použili u pacientů s covidem poprvé v říjnu,” potvrzuje MUDr. Radim Špaček, vedoucí lékař ECMO programu na kardiologickém oddělení Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí. „Vždy se jednalo o případy, kdy plicní tkáň byla natolik poškozena probíhajícím zánětem, že ani s pomocí dýchacího přístroje nebylo možné zajistit dostatečné okysličení krve a zachovat tak správnou funkci všech orgánů v těle,” vysvětluje lékař.

Nutná délka napojení pacienta na mimotělní oběh je vždy individuální, ale v případě selhání plic v důsledku koronaviru se jedná často o mnoho týdnů. „Před několika dny jsme odpojili úspěšně ECMO u pacienta s covid zápalem plic po 42 dnech podpory. Stále jej přitom čeká ještě dlouhá cesta k uzdravení a jistě ještě řada týdnů na jednotce intenzivní péče. U jiných, především bakteriálních postižení plic, to může být kratší dobu,” vrací se vedoucí lékař k nedávnému případu.

V současné době disponuje Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí šesti ECMO přístroji a v případě potřeby je možné jejich počet akutně navýšit. Mezi hlavní přínos se řadí fakt, že dokážou po nezbytně nutnou dobu nahradit plně funkci plic a případně také srdce. Jak ale zdůrazňuje MUDr. Radim Špaček, nejsložitější je pak to, co následuje. „V případě selhání plic čeká pacienta dlouhá cesta k zotavení a komplikace během této doby jsou časté. Právě proto je metoda ECMO určena primárně pacientům bez závažných přidružených onemocnění – potřebují velké rezervy organismu na překonání jejich nelehké cesty.”

Tento specializovaný druh intenzivní medicíny je velice náročný na vyškolené zdravotníky. Pro lékaře není péče o pacienta na ECMO příliš odlišná od práce s ostatními kriticky nemocnými, zcela jiná situace je ale u sesterského personálu a slovy vedoucího lékaře je „sesterská a ošetřovatelská péče o tyto nemocné extrémně náročná”. Dalším neodmyslitelným členem ECMO týmu je také perfuzionista, který zabezpečuje mimotělní oběh po technické stránce. „U nás jsou perfuzionisté srdcem ECMO programu,” zdůrazňuje MUDr. Radim Špaček a ihned vysvětluje proč: „Zabezpečují přípravu samotného okruhu tak, aby mohl být bezpečně použit, účastní se všech ECMO zavádění a také ukončování, nebo všech modifikací okruhu. Denně pak u léčených pacientů kontrolují parametry přístrojů, aby vše běželo hladce a pro pacienta bezpečně. V neposlední řadě pak spravují statistiku našich ECMO charakteristik a výsledků, která je pro fungování programu zásadní. Bez zanícených a pracovitých perfuzionistů si nedokáži kvalitní ECMO program představit.”

Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí u této specifické a náročné intenzivní péče funguje jako referenční pracoviště pro široký okruh zdravotnických zařízení. Jedná se o velký počet nemocnic nejen z Moravskoslezského kraje, které v rámci dobré spolupráce referují své pacienty do třinecké nemocnice především ke kardiovaskulární léčbě. „V aktuální době epidemie covid-19 jsme přebírali dokonce pacienta od kolegů z Vyškova u Brna za účelem zavedení ECMO,” podotýká vedoucí lékař s tím, že v posledních letech se se svým týmem snaží vytvořit systém, který by umožnil zavádět ECMO mimo nemocnici v Podlesí a pacienta zde transportovat k terapii až ve stabilizovaném stavu. „Tento postup je určen pro nemocné, jejichž kritický stav již neumožňuje transport. Máme za sebou již první zkušenosti,” říká na závěr MUDr. Radim Špaček, vedoucí lékař ECMO programu v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí.

Zpět