Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Přibývá pacientů se závažnějšími formami žilní nedostatečnosti, varují odborníci třinecké Nemocnice Podlesí

6.4.2018

Stále více pacientů trpících varixy, tedy křečovými žílami, musí řešit své potíže chirurgicky. Zatímco v roce 2012 podstoupilo operaci varixů v třinecké Nemocnici Podlesí, která v Moravskoslezském kraji provádí těchto zákroků nejvíce, celkem 305 osob, v roce 2014 bylo odoperovaných pacientů již 400. V roce loňském pak třinečtí lékaři provedli zákrok u téměř 600 pacientů.

Křečové žíly postihují v dospělém věku až 50 procent populace. Konzervativní léčba je vhodná při lehčí formě varixů. Pokud je onemocnění ve vyšším stupni, je často nutné přistoupit k chirurgické léčbě. „Každému pacientovi vždy individuálně, po předchozím důkladném cévním vyšetření specialistou, doporučíme, který typ zákroku je pro něj nejvhodnější,“ uvádí primář Centra cévní a miniinvazivní chirurgie Nemocnice Podlesí MUDr. Lubomír Blaha, MBA, s tím, že současná medicína nabízí hned několik metod chirurgické léčby.

V Nemocnici Podlesí se již řadu let zaměřují na nejmodernější metody léčby křečových žil. Od ambulantních výkonů, jakými jsou sklerotizace, pěnová sklerotizace či ultrazvukem řízená pěnová sklerotizace, až po moderní chirurgické zákroky na velkých kmenových křečových žilách. „Již od roku 2009 operujeme také radiofrekvenční metodou Venefit, což je nejpoužívanější endovenózní metoda na světě, a v počtu jejich provedení jsme na naprosté špičce v České republice. Těchto zákroků provádíme zhruba 200 za rok,“ prozrazuje primář Blaha.

Rozvoj metod v terapii křečových žil dolních končetin neustále pokračuje. „Proto již dva roky operujeme také metodou Clarivein, což je jedna z nových miniinvazivních endovenózních metod. Je skutečně šetrná a mnohdy lze provést zcela bez anestezie, pouze vpichem do kůže, kterým se zavede speciální katetr. Tento katetr, na rozdíl od laserových a radiofrekvenčních katetrů, nepoužívá k ošetření žilních kmenů vysoké teploty, ale kombinaci mechanického a chemického ošetření žilního kmene. Výkon provádíme nejčastěji v rámci jednodenní chirurgie a pacient odchází z operačního sálu „po svých“. Následná rekonvalescence se nadále zkracuje a často pacient může v podstatě ihned vykonávat běžné činnosti,“ popisuje primář Lubomír Blaha s tím, že zákrok v Nemocnici Podlesí podstoupilo už mnoho desítek pacientů a výsledky jsou velmi dobré, stejně jako udávají rozsáhlé odborné studie.  Jedinou nevýhodou metody je její vyšší cena.

Třinečtí lékaři často na sále kombinují tyto metody s ultrazvukově řízenou pěnovou sklerotizací. „Tyto miniinvaziní metody jsou pro pacienty výrazně šetrnější než klasická operace a umožňují jim časnou rekonvalescenci, pooperační komfort a snižují riziko pooperačních komplikací. Proto světové odborné cévní společnosti doporučují tyto metody jako metody první volby pro řešení kmenových křečových žil. Zdůrazňuji, že pro každého pacienta umíme po důkladném vyšetření navrhnout nejvhodnější individuální řešení, protože každá metoda je vhodná pro určitý typ a rozsah postižení. Často je však zcela na místě, a to i dle volby pacienta, provést klasickou operaci,“ doplňuje Lubomír Blaha.

A protože výzkum jde nadále kupředu a ani lékaři Nemocnice Podlesí nemohou stát opodál, v letošním roce se chystají do portfolia výkonů zavést metodu VaricLose. Jde o nejnovější možnost endovenózního ošetření křečových žil. „Tentokrát se speciálním katetrem, rovněž bez nutnosti anestezie, aplikuje do postiženého žilního kmene speciální tkáňové lepidlo, které kmen uzavře. Výsledky poměrně rozsáhlých studií slibují velmi dobré výsledky,“ uvádí primář.

Specialisté Centra cévní a miniinvazivní chirurgie, které je součástí Vaskulárního centra Nemocnice Podlesí, je specializované zejména na diagnostiku a léčbu onemocnění cév - od krčních tepen zásobujících mozek až po tepny nebo žíly dolních končetin, problematiku aorty nevyjímaje. Chirurgové tohoto centra provádí více než 1 200 cévních operací ročně.

Výjimečnost centra spočívá mimo jiné také v těsné provázanosti a spolupráci mezi oddělením cévní chirurgie a intervenční radiologie a ve špičkovém technickém i personálním vybavení. Díky tomu je pacientům k dispozici komplexní a precizní diagnostika a terapie na jednom místě.  Pacient může podstoupit cévní operaci prováděnou cévním chirurgem nebo mu může být proveden endovaskulární zákrok prováděný intervenčním radiologem.  Velmi často je pacientovi proveden tzv. hybridní výkon, kdy na jednom operačním sále je proveden jak operační, tak endovaskulární výkon, ve spolupráci cévního chirurga a intervenčního radiologa, což je trend současné světové vaskulární medicíny.

 

Zpět