Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Nadměrného pocení zbavují v Nemocnici Podlesí miniinvazivní operací

5.8.2016

Zhruba deset pacientů podstoupí každoročně v Nemocnici Podlesí v Třinci, která je členem skupiny AGEL, zákrok zbavující od nadměrného pocení. Nemocnice je jediným pracovištěm v Moravskoslezském kraji, které se problematikou odstranění nadměrného pocení miniinvazivní chirurgickou cestou dlouhodobě zabývá, a to více než deset let.

Operační zákrok, tzv. torakoskopickou hrudní sympatektomii, začali v třineckém cévním centru provádět nejprve u pacientů s poruchami prokrvení horních končetin, jako je například postižení tepen horních končetin, nebo u pacientů s Raynaudovým syndromem, tedy funkční poruchou prokrvení. Největší a trvalý efekt má metoda právě u pacientů s nadměrným pocením horních končetin a podpaží - hyperhidrosou.

Pocení je nutné ke kontrole tělesné teploty v teplém prostředí, při tělesné aktivitě a je normální reakcí na zvýšenou teplotu nebo při úzkosti. Část populace se však potí nadměrně a v nepřiměřených situacích, přičemž tato dysfunkce se objevuje zejména v oblasti, kde je vyšší koncentrace potních žláz jako dlaně, chodidla nebo podpaží.

„Hyperhidróza vzniká v důsledku špatné funkce autonomního nervového systému,“ vysvětluje primář Centra cévní a miniinvazivní chirurgie Nemocnice Podlesí MUDr. Lubomír Blaha, MBA. Toraskopický miniinvazivní zákrok se provádí v celkové anestezii pomocí několika tenkých tubusů – portů zavedených do hrudníku, jimiž jsou zavedeny do hrudní dutiny pracovní nástroje a kamera. Ranky na kůži jsou zhruba půlcentimetrové. „Pomocí nástrojů přerušíme v hrudníku vegetativní nervový provazec, který vysílá signály, jež mohou mít za následek právě zmíněné potíže, jakými je zvýšená potivost,“ uvádí primář s tím, že metoda má skutečně vysokou účinnost, efekt je okamžitý a trvalý. Výkon je v rukou zkušeného chirurga poměrně jednoduchý, rychlý a závažné peroperační a pooperační komplikace jsou vzácné.

Pooperační průběh bývá nekomplikovaný a rychlý. Z nemocnice odcházejí pacienti maximálně po dvou až čtyřech dnech od operace, aniž by byli v budoucnu jakkoliv operaci limitováni. „Pacienti, kteří podstoupili toraskopickou hrudní sympatektomii, si pochvalují zlepšení svého osobního života i společenského postavení,“ doplnil primář.

Centrum cévní a miniinvazivní chirurgie, které spadá pod Vaskulární centrum Nemocnice Podlesí, je specializované zejména na diagnostiku a léčbu postižení cév - od krčních tepen zásobujících mozek až po tepny nebo žíly dolních končetin, problematiku aorty nevyjímaje. Výjimečnost centra spočívá mimo jiné také v těsné provázanosti a spolupráci mezi oddělením cévní chirurgie a intervenční radiologie a ve špičkovém přístrojovém i personálním vybavení tohoto centra. Díky tomu je pacientům k dispozici komplexní a precizní diagnostika a terapie na jednom místě.

Zpět