Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Jako jedno z mála zařízení na Moravě je Nemocnice Podlesí schopna pečovat o komplikované případy chřipky

16.2.2016

Moravskoslezský kraj aktuálně čelí rostoucí epidemii chřipky. Toto onemocnění se šíří především kapénkovou formou při kýchání, kašlání a smrkání. U osob se zhoršeným zdravotním stavem a oslabenou imunitou může mít komplikovaný průběh. Mezi nejčastější komplikace patří zápal plic a následné respirační selhání, kdy funkci plic musí podpořit umělá plicní ventilace. Jako jedno z mála zařízení na Moravě poskytuje Nemocnice Podlesí léčbu metodou ECMO, kdy okysličování krve musí zajistit mimotělní systém.

V letošním roce vyžadovali léčbu metodou ECMO (extrakorporální membránová oxygenace) tři pacienti, u nichž byl potvrzen chřipkový virus A/H1N1. „Jednalo se o osoby, jejichž celkový zdravotní stav byl vážný a chřipková infekce plicní tkáně u nich vedla k selhání plic, a to natolik vážnému, že běžný plicní ventilátor již nestačil. Proto byli přeloženi k nám,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Podlesí MUDr. Karel Lukeš, MBA. Pacienti byli okamžitě napojeni na mimotělní systém okysličování krve, tzv. ECMO.

Péče o tyto pacienty je v nemocnici realizována ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem v Ostravě a Krajskou hygienickou stanicí ve Frýdku-Místku na podkladě jimi stanovených hygienických a proti-epidemiologických opatření. Péče o tyto rizikové nemocné osoby nepředstavuje pro jiné pacienty a návštěvníky nemocnice zásadní omezení. „Přistoupili jsme samozřejmě k zákazu návštěv na oddělení ARO, kde tito pacienti leží v izolaci. Návštěvníci nemocnice a ostatní pacienti ale nemusejí mít žádné obavy, riziko infekce zde nepřevyšuje běžnou míru rizika v období akutních respiračních onemocnění, a tak je vyšší pravděpodobnost, že se člověk chřipkou nakazí při jízdě v autobuse, v kině nebo na jiném místě s vyšší koncentrací osob,“ vysvětluje MUDr. Karel Lukeš, MBA.

Uvedený typ viru je nazýván „prasečí chřipka“. Je znám od roku 2009, kdy vyvolal epidemii chřipky s mnohem těžšími průběhy a získal i svůj název. S každým rokem však závažnost onemocnění, které způsobuje, slábne. Je to z důvodu zvýšení počtu „setkání“ populace s tímto typem chřipky a rozvojem imunity populace k této variantě chřipkového viru. Dnes je to zcela běžný typ, který, co do závažnosti průběhu onemocnění je srovnatelný s jinými typy chřipkových virů.

Virus chřipky A/H1N1 se v současnosti podílí na 77 případech chřipky na 100 tisíc obyvatel Moravskoslezského kraje (pouze diagnostikované případy) a jeho výskyt není ojedinělý. „Při nekomplikovaném průběhu onemocnění se doporučuje léčba jako u sezónní chřipky – klid na lůžku, tlumení horečky a dalších příznaků onemocnění volně prodejnými léky, dostatek tekutin a vitamínů ve stravě,“ říká MUDr. Karel Lukeš, MBA, s tím, že většina případů probíhá mírně a většina pacientů se uzdraví sama. Mezi rizikové skupiny osob, u kterých je vyšší pravděpodobnost komplikovaného průběhu chřipkového onemocnění, patří děti do dvou let, senioři a lidé trpící chronickým onemocněním a celkově oslabenou imunitou.  

Chřipka se vyskytuje celosvětově a ročně jí onemocní přibližně 10 až 15 procent populace. Typicky probíhá v epidemiích, ke kterým většinou dochází v chladném období roku. V Evropě vzniká obvykle na počátku kalendářního roku a zpravidla trvá 4 až 8 týdnů.

Zpět