Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Prevence dokáže včas odhalit zdravotní problémy, připomínají odborníci z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí u příležitosti Světového dne srdce

23.9.2020

Jak důležité je o své srdce pečovat? Nejen na to již dvacet let upozorňuje Světový den srdce, který připadá na 29. září. Lékaři z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí připomínají, že kardiovaskulární onemocnění jsou, společně s těmi onkologickými, nejčastější příčinou úmrtí u dospělé české populace. Zdejší kardiochirurgové provedli za dvě dekády přes 14 tisíc operací a pro širokou veřejnost mají jasný apel: nepodceňujte prevenci.

Jedním z cílů Světového dne srdce je veřejnosti připomenout, jakou mimořádnou péči máme věnovat tomuto orgánu a jak velký vliv na jeho kondici mají naše každodenní činnosti. Nemůžeme ovlivnit dědičnou zátěž, věk ani pohlaví, ale řadu jiných okolností ano. Řeč je třeba o kuřáctví, fyzické pasivitě, obezitě, vysokém krevním tlaku, špatných dietních návycích nebo o psychosociálních problémech. „Ovlivňování kardiovaskulárního rizika je celoživotní proces,” říká MUDr. Eva Šušková z kardiochirurgického oddělení Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

Na nemoci oběhové soustavy umírá v současné době v Česku nejvíce lidí, a to hned z několika důvodů. Řadíme se mezi vyspělé země světa se všemi klady i zápory. Mezi ně patří především nadměrná konzumace nevyvážené stravy, méně pohybu a sedavý typ zaměstnání. Pozitivní zprávou je, že odborníci sledují v posledních letech u Čechů trend větší zodpovědnosti za vlastní zdraví. „Ta by neměla polevit ani v současné době, obzvlášť u osob, které mají kardiovaskulární onemocnění. Koronavirus by neměl stát v cestě v návštěvě lékaře, absolvování již objednaných vyšetření a už vůbec by pacient neměl odkládat plánovaný operační zákrok. Je třeba také si uvědomit, že riziko infarktu či cévní mozkové příhody daleko převažuje nad rizikem nákazy COVID-19. Když nastanou problémy se srdcem, čas v poskytnutí odborné lékařské pomoci hraje zásadní roli,” zdůrazňuje MUDr. Šušková.

Světový den srdce je také apelem k veřejnosti, aby nepodceňovala prevenci, protože brzké odhalení zdravotních problémů je základem jejich úspěšné léčby. Kupříkladu cukrovka (diabetes) nebo vysoký krevní tlak na počátku nebolí, projeví se až v přítomnosti komplikací. Je třeba myslet na to, že člověk může mít závažná onemocnění, i když se cítí zdravě. Mezi nejčastější příznaky onemocnění srdce patří bolesti na hrudi, ať už se jedná o pálení, svírání, pocit tísně nebo tlaku. Tento pocit pacienti často popisují slovy „jako by mi na hrudníku ležel kámen“. Někdy jsou tyto symptomy doprovázené vyzařováním mezi lopatky, do levé horní končetiny nebo zubů. Dále pak dušnost, bušení srdce, ztráta vědomí, slabost, nevýkonnost či oboustranné otoky nohou. V případě náhle vzniklých (akutních obtíží je důležité ihned volat linku 155 nebo 112.

„Jedním z problémů, proč často pacienti přicházejí k lékaři až s příznaky manifestního kardiovaskulárního onemocnění je fakt, že většina rizikových faktorů těchto chorob ve svém počátku „nebolí“. To znamená, že při vynechání preventivních lékařských prohlídek nedojde k jejich včasnému zachycení a zahájení léčby. To vede k předčasné manifestaci chorob,“ varuje lékařka třineckého kardiovaskulárního centra. „Proto jsou zdravý životní styl a preventivní lékařské prohlídky tak důležité. Umožňují včas odhalit riziko vzniku závažné srdečně-cévní příhody a správnou léčbou toto riziko výrazně snížit,” připomíná dále.“

Hlavní americký lékařsky časopis o fyzickém pohybu a zdraví píše: „Fyzická aktivita pomáhá při prevenci a léčbě srdečních onemocnění, cévní mozkové příhody, diabetu, obezity a osteoporózy. Pomáhá udržet pod kontrolou důležité rizikové faktory srdečních onemocnění jako je vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol. Fyzická aktivita je důležitý faktor komplexního programu kardiovaskulárniho zdraví.“ S tímto vyjádřením se kardioložka MUDr. Šušková plně ztotožňuje a svým pacientům ho předává a doporučuje.

Kardiochirurgické a kardiologické oddělení jsou součástí Komplexního kardiovaskulárního centra Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí. Patří k uznávaným odborným pracovištím, kde kromě implantace aortální chlopně transkatetrovou metodou – TAVI, provádí i další unikátní zákroky jako video-asistované operace srdce, implantace mitraclipu apod.

Zpět