Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Onemocnění srdce už nemusí znamenat konec se sportem. Nejnovější trendy sportovní kardiologie proberou odborníci na konferenci Srdce a sport

28.4.2021

Nejnovější trendy z oblasti sportovní kardiologie rozeberou dnes lékaři na odborné konferenci, kterou organizuje Centrum sportovní kardiologie Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí společně Lékařskou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci. Specializované třinecké centrum určené vrcholovým a výkonnostním sportovcům zahájilo svou činnost v nemocnici Podlesí na počátku loňského roku a záhy po svém otevření se muselo vyrovnat s nástupem koronavirové epidemie. Zájem klientů však eviduje i navzdory složité epidemiologické situaci.

„I po vypuknutí koronavirové epidemie se na nás neustále obracejí další a další klienti. Jsou to buď sportovci sami, jejich kardiologové či tělovýchovní lékaři, kteří s námi chtějí konzultovat a dále řešit zdravotní stav svého svěřence,“ uvedla vedoucí lékařka Centra sportovní kardiologie Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí MUDr. Bogna Jiravská-Godula a doplnila, že navzdory neustále skloňovanému koronaviru, prošla sportovní kardiologie v posledních letech zásadním rozvojem. „K dispozici máme nejnovější světové poznatky a doporučení, která na konferenci prodiskutujeme s našimi kolegy. Týkají se jednotlivých onemocnění a možností sportovců, jak u své profese či koníčku zůstat a za jakých podmínek je pro ně sportovní aktivita ještě bezpečná. Dotkneme se také zajímavých kazuistik,“ doplnila lékařka.

Klienty Centra sportovní kardiologie Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí nejsou pouze profesionálové, ale také nadšenci z řad výkonnostních sportovců. Jedná se například o muže a ženy, kteří ve svém volném čase uběhnou, ujdou či ujedou na kole stovky kilometrů týdně, nebo se na vysoké úrovni věnují i méně obvyklým, ale fyzicky náročným aktivitám, například horolezectví. „Pro tyto lidi je sport v podstatě smyslem života. U mnohých diagnóz by se ještě před pár lety dozvěděli od svého lékaře, že musí s fyzickou námahou úplně skončit. A to se daří díky rozvoji medicíny měnit. Naším úkolem je tedy nejen prověřit sportovcův zdravotní stav, ale v případě odhalení onemocnění pacientovi doporučit, za jakých podmínek může u sportu zůstat tak, aby pro něj byla tato aktivita bezpečná. Samozřejmě, bohužel i nadále existuje řada chorob, které vylučují pravidelnou výkonností aktivitu,“ vysvětlila MUDr. Bogna Jiravská-Godula.

Konferenci s názvem Srdce a sport pořádá ve středu 28. dubna Centrum sportovní kardiologie Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí ve spolupráci s Lékařskou fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, Poliklinikou AGEL a Czech society of sports medicine. S ohledem na aktuální epidemiologickou situaci proběhne konference online, zájem o účast projevila více než stovka odborníků. 

Zpět