Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Rehabilitační oddělení Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí využívá k léčbě špičkový laser

14.4.2021

Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí pořídila do ambulance rehabilitační a fyzikální medicíny nový přístroj (BTL-6000 High Intensity Laser). Přístroj k laserové terapii je unikátní v tom, že lékařům umožní i ošetření hlubších vrstev měkkých tkání.

„Paprsek starších laserových přístrojů pronikal maximálně několik milimetrů do tkáně, čili nejlepší využití bylo na afekce kůže a podkoží (poranění, jizvy opary apod.). Náš nový přístroj, který je řazený do laserových přístrojů vyšší generace, má paprsek, který proniká hlouběji pod pokožku a tím můžeme ošetřit i šlachy, svaly, kloubní pouzdra apod. Dřívější laserový paprsek tam už takzvaně nedosáhl,“ vysvětluje MUDr. Barbora Ryšková, primářka Rehabilitačního oddělení Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

Jak primářka dále upřesňuje, světelná energie laseru zahajuje biochemické reakce, které následně navodí v postižené tkání reparační a stimulační procesy. „To znamená, že se rychleji navodí proces regenerace ‒ hojení tkáně poškozené zánětem či drobným poraněním. Proto má výborné účinky na lokální bolest a zmírňuje lokální otok. Navíc i zlepšuje prokrvení tkání,“ upozorňuje dále primářka.

Nejčastěji se laser v medicíně využívá k terapii distorzí kloubů (např. výron kotníku), svalových poranění (ruptrury), bolestivých spoušťových bodů, úponové bolesti, zánětů šlach (např. tenisový loket), artrózy, patní ostruhy, při syndromech karpálního tunelu i k léčbě jizev a hematomů. Výhodou vysokovýkonné laserové terapie je minimum vedlejších nežádoucích účinků.

„Z mého bývalého pracoviště mám zkušenost, že se laser nejvíce osvědčil při léčbě zánětů šlach a svalových a šlachových poranění. Na zkušenosti s léčbou pomocí nového laserového přístroje si budeme muset ještě počkat. Soubor pacientů ošetřených novým laserem je zatím příliš nízký. Museli jsme totiž splnit všechna hygienická opatření, která jsou spojena s aplikací laseru vyšší třídy a následného schválení hygienickou stanicí. Celý proces uvedení nového laseru do provozu zbrzdila i koronavirová epidemie a s ní související opatření,“ sdělila dále MUDr. Barbora Ryšková.

Zpět