Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111
+420 800 177 323

O nemocnici

Kardiochirurgové z Nemocnice Podlesí šetrně operují srdce a prodlužují život pacientům se srdeční vadou

27.2.2020

Díky transkatetrové metodě TAVI dokážou špičkoví kardiochirurgové a kardiologové z Nemocnice Podlesí, člena skupiny AGEL, prodloužit život pacientovi, trpícímu zúžením aortální chlopně, tzv. aortální stenózou. Šetrná metoda TAVI, které ročně provedou okolo 90 zákroků, se těší oblibě lékařů i samotných pacientů, jejichž průměrný věk se pohybuje kolem 75 let. Zákrok se ve více než 80 % případů provádí přes tříslo, nezanechává jizvu na hrudníku a umožňuje rychlejší rekonvalescenci pacienta.

Lidé se zúženou aortální chlopní mohou žít bez příznaků několik let, než se projeví dušnost, bolesti na hrudi, mdloba, únava a vyčerpání. Aortální chlopeň se nachází mezi levou komorou srdeční a aortou – cévou, která vede okysličenou krev ze srdce do celého těla. Chlopeň funguje jako ventil – zajišťuje, aby se krev nevracela zpět do srdce. Když se chlopeň zúží, neboli zvápenatí, vytváří překážku pro srdce, které přes ni nemůže přepumpovat krev do těla a začne selhávat.

Metoda TAVI představuje miniinvazivní alternativu pro chirurgickou náhradu postižené aortální chlopně díky šetrnému zavedení implantátu. „Provádí ji dvojice lékařů, u nás kardiolog a kardiochirurg, na hybridním sále, který kombinuje výhody katetrizačního a operačního sálu, pod kontrolou rentgenového přístroje a trvá zhruba 2 hodiny. Oproti chirurgickému zákroku většinou není potřeba otevřít hrudník ani použít mimotělní oběh. Novou aortální chlopeň zavedeme do srdce pomocí katétru přes tříselnou tepnu, v zúženém místě ji rozbalíme a roztáhneme tak, aby zajistila potřebný průtok krve. Abychom věděli, jakou přístupovou cestu zvolit a jak velkou chlopeň použít, musíme znát morfologii aortálního ústí a průchodnost pánevních tepen, k čemuž napomáhá CT angiografie a jícnová echokardiografie,“ popisuje MUDr. Piotr Branny, primář Kardiochirurgického oddělení Nemocnice Podlesí v Třinci a jediný kardiochirurg v Česku, který provádí zákroky TAVI přes tříslo spolu s kardiology.

Přístup k srdeční chlopni přes tříselnou tepnu provedli v loňském roce 70krát. „V případě neprůchodnosti pánevních tepen je další možnost vést implantát přes podklíčkovou tepnu, loni 5 krát, přičemž v obou případech se pacient obejde bez velké operační rány na hrudníku a díky tomu přináší zákrok výrazně rychlejší rekonvalescenci a lepší mechaniku dýchání,“ dodává MUDr. Piotr Branny.

Metoda TAVI dokáže významně prodloužit život pacienta se zúžením aortální chlopně a je určená pacientům, kteří z důvodů vedlejších onemocnění nebo celkového špatného stavu nemůžou podstoupit klasickou operaci. „K posouzení, zda je metoda TAVI vhodná pro konkrétního pacienta, slouží tzv. EUROSCORE. Je to speciální skórovací systém, díky němuž lze odhadnout riziko pro pacienta během klasické operace. Zjednodušeně lze říct, že čím je pacient pro operaci rizikovější, tím více může těžit z implantace chlopně metodou TAVI. U našich pacientů se pohybuje EUROSCORE I. okolo 20 %. V poslední době se objevují studie, které ukazují, že léčba pomocí TAVI může být vhodná i pro méně rizikové skupiny pacientů. Zákrok je však finančně velmi náročný, a proto je nutné pečlivě zvažovat každou indikaci,“ říká MUDr. Branny.

Kardiochirurgické oddělení je součástí Kardiocentra Nemocnice Podlesí. Spolu s kardiologickým oddělením patří k uznávaným odborným pracovištím, kde kromě implantace aortální chlopně transkatetrovou metodou provádí i další unikátní zákroky jako videoasistované operace srdce, implantace mitraclipu apod.

Zpět